VPRO 3VOOR12 - EINDEJAARSSESSIE 2013: REBELSTAR
 
' Over hardrock, haarlak en er gewoon fucking voor gaan als lifestyle '

Posted 21/12/2013 

Tekst: Marije Pluym en Lilianne Laan
Foto’s: Wouter Vellekoop 21 december 2013

2013 was het jaar waarin de mannen van Rebelstar een gloednieuwe ritmesectie inlijfden en hun tweede album presenteerden in een uitverkochte kleine zaal van Paard van Troje. Met een reeks optredens achter de rug in 2013 en de nodige in de agenda voor 2014 bewijst Rebelstar dat oldskool hardrock, spandex, leer en een hoop haarlak nog steeds van deze tijd zijn. 3voor12 Den Haag kijkt samen met de heren terug op het afgelopen jaar en vooruit naar wat nog komen gaat.


Eén van de belangrijkste gebeurtenissen van 2013 was de komst van Toine Vanderlinden en Richard van Leeuwen bij Rebelstar. Zanger Serge Naberman legt uit waarom de band koos voor een nieuwe bezetting:  “Het liep allemaal niet meer zoals wij dat wilden en zoals dat in een relatie ook gaat, besluit je dat je iets anders moet gaan doen. Dat is in alle volwassenheid gebeurd en nu hebben we Toine op bas en Richard op drums en is de band beter en gezonder dan ooit.” Dat de helft van de band oud en de andere helft nieuw is wil volgens Serge niet zeggen dat de nieuwe leden een kleinere stem hebben in hoe de bandzaken verlopen. “We zijn allemaal met hetzelfde bezig. Dat is niet met je eigen ego, maar met hoe je daar staat als band. Je bent met mensen bezig als in een team en zeker in bandvorm is dat zo onwijs leuk. Dat went nooit. Het is leuk om dat nu weer te ervaren en die magie mee te maken. Dat heb je niet zo snel meer. Daarom gaan bands ook uit elkaar. Omdat het niet goed voelt.” Drummer Richard beaamt dit: “Je respecteert elkaars feedback en dat is tof.”


Het absolute hoogtepunt van 2013 was voor de band de albumpresentatie in het Paard. Serge: “Daar kwam eigenlijk alles samen wat we willen uitdragen en wat we willen zeggen. De cd is gewoon onwijs goed gelukt. We hebben nog meer onze eigen stijl gevonden dan op onze eerste cd.” Tijdens die albumpresentatie maakten ook oude rotten in het vak Sleeze Beez hun opwachting. “Onze oude helden! Uit respect hebben we ze gevraagd voor een nummer op de cd. Eén van de allereerste nummers die we schreven was een beetje in die stijl en ze vonden het zelf ook helemaal te gek om daar aan mee te doen. Van het één kwam het ander”, aldus Serge. Richard: “Ze waren zelf ook heel enthousiast. We hebben voorzichtig de vraag bij ze neergelegd of ze ook tijdens het optreden een nummer mee wilden doen en toen zeiden ze dat ze daar eigenlijk al rekening mee hadden gehouden. Die jongens zijn zo enthousiast over hoe wij die draad oppakken die zij hebben laten vallen.”

 
Qua muziek is de band tussen de overvloed aan indierock- en gitaarbands uit Den Haag een beetje een vreemde eend in de bijt. Volgens Serge zijn liedjes gewoon liedjes, in welke vorm of stijl ze ook worden gegoten. “Als je een akoestische gitaar pakt en een liedje van ons speelt, dan blijft er een goed liedje over. Wij verpakken het op een manier die wij gewend zijn om te spelen en die wij kennen uit onze jeugd en een ander doet het weer op een andere manier. Wij zijn inderdaad één van de weinigen die dit op deze manier doen. Dat is ook waarom wij dat zelf zijn gaan doen. We hoorden het niet veel meer. Ik mag het niet zeggen, maar deze muziekstijl is wel een beetje uit de mode geweest. Ik vind dat de cd die er nu ligt wel heel modern is. Ook qua geluid en productie. Hij doet zeker niet onder voor de bekendere namen van nu.” Volgens gitarist Martijn Niggebrugge is de keuze voor deze specifieke stijl niet een hele bewuste geweest. “We zijn niet bij elkaar gaan zitten en hebben niet gezegd nu gaan we deze muziek maken. Dit is gewoon wat er uit kwam.”