CONTINUED FROM PAGE 1


Ziet de band verschillen tussen zichzelf en de nieuwe generatie bands? Toine: “Wat mij opvalt dat wij er echt honderd procent voor gaan. We laten er alles voor. De band is nummer één. Als er een belangrijk iets is in de familiekring en er komt een optreden tussendoor, dan gaat dat optreden altijd voor. Ik ben bijvoorbeeld laatst speciaal uit Barcelona teruggekomen. We hadden opeens een optreden met The Quireboys. Dat is een grote band van vroeger. Ik heb mijn ticket omgeboekt en ben teruggekomen. Zo zitten we allemaal in elkaar.” Richard denkt daar hetzelfde over. “Daar kies je voor. Anders is die klik er niet. Alles moet dezelfde kant op wijzen. Als de één laconiek is en de ander gaat wel ergens volledig voor, dan werkt dat niet.” Die passie voor de band en de muziek betaalt zich volgens Serge uiteindelijk terug. “Ik denk dat mensen ook wel zien dat je er vreselijk voor gaat en daarom zijn er ook zoveel mensen bij de cd-presentatie langsgekomen. Die zagen wel dat er iets aan de hand was en dat voel je zelf ook. Soms ben je met een band bezig en dan ga je er ook voor maar stiekem voel je dat het niet genoeg is.”
 
Die mentaliteit is iets dat de mannen van Rebelstar bij de wat jongere bands missen. Serge: “Zeker in het Haagse vind ik dat bands veel te snel opgeven. Je ziet van alles komen en gaan. Ik zeg niet dat het slechte bands zijn, maar het valt me wel op dat ze zo snel weer uit elkaar gaan. Ik ken legio goede muzikanten en bands die een demo of een EP hebben gemaakt. Dan komen ze even bovendrijven en dan zijn ze weer weg.” Richard: “Wij hebben die ballonnetjes in het verleden ook wel zien knappen. Heel veel muzikanten hebben een afwachtende houding. Dat weten we uit ervaring. Misschien zijn we zelf ook wel zo geweest. Je denkt altijd dat succes naar jou toekomt, maar je hebt heel veel dingen in handen om zelf dingen te ondernemen. Als je jonger bent dan zie je dat niet zo.” Toch is het volgens Toine niet alleen de mentaliteit die er aan schort. “Het is veel moeilijker geworden om op te treden. Het is sowieso moeilijk om optredens te pakken te krijgen en je verdient er ook geen reet aan. Je moet er bijna geld op toeleggen. Tien jaar geleden kon je nog vijfhonderd tot duizend euro vragen. Dat is nu niet meer. Er zijn genoeg podia en genoeg bands maar gewoon geen subsidies.” Toch zou dat volgens Martijn geen reden moeten zijn om niet door te zetten. “Het is gewoon een harde wereld om doorheen te komen. Het is jammer dat die subsidies er niet meer zijn, maar ik vind ook dat je het daar niet van moet hebben. Je moet de band gewoon zelf maken en er zelf voor gaan. Je moet je eigen bestaansrecht opbouwen.”


Toch zijn er ook bandjes die de mannen in het afgelopen jaar positief zijn opgevallen. Serge: “THE3rdMAN! Daar zit onder ander Richie, de drummer van F,  in. Die gasten doen wat wij doen. Die gaan ervoor. En No Comment is ook leuk bezig. Dat zijn jonge honden maar die wel door blijven gaan. Die geloven in hun eigen ding en dat is belangrijk.” Holland's Got Talent, waarmee No Comment zich de afgelopen tijd in the picture speelde is echter niet Rebelstar's ding. Richard: “Vorige week kregen we een aanbieding van een groot festival in Zeeland. Daar worden vier mainstream bekende Nederlandse bands neergezet. De vijfde band wordt aan de hand van een wedstrijd gekozen, maar daar doen we niet aan mee. Muziek is geen wedstrijd.”
 
Als er iets is waar de hardrockwereld om bekend staat, dan zijn het wel de mooie vrouwen, leren broeken en weelderige haarbossen. Hoe houdt Rebelstar deze lifestyle vast in de barre tijden waar we nu in verkeren? Volgens Toine is dat heel simpel. “Altijd je haarlak bij je hebben!” Serge: “Ze noemen het niets voor niks een lifestyle. Tegenwoordig is iedereen politiek correct. Je mag niet zeggen wat je wilt en als je het al zegt word je afgebrand. Mensen letten zo op wat een ander van ze vindt. In het Haagse werden we, zeker toen we begonnen, door sommigen met de nek aan gekeken. Je voelde gewoon een bepaald soort afwachtende houding. Als wij het Paard niet vol hadden gespeeld, hadden wij hier niet gezeten dus dan is je lifestyle er gewoon fucking voor gaan. Maar dat geldt voor alles. Doe wat je leuk vindt!” Volgens Richard zijn de hardrockposes op het podium geen ingestudeerd iets. “Dat zit gewoon in je. Dat is gewoon al 25 jaar een hardrock Iifestyle.”
 
Voor 2014 staat er alweer het nodige gepland voor Rebelstar, maar eerst pakt de band even wat rust. Serge: “We gaan de feestdagen gebruiken om afstand te nemen en terug te kijken op wat er allemaal gebeurd is. We zijn heel erg diep gegaan met promoten en optreden.” Na die rust lonkt het buitenland. Toine verklapt dat er misschien iets in Engeland gaat gebeuren en ook Duitsland zit in de planning. Volgens Serge moet de band wel over de grenzen gaan kijken. “In Nederland zit je toch snel tegen een plafond. Dat merken we nu al. Je hebt in het Paard gestaan en wat moet je dan? Als je wilt spelen moet je dan toch weer iets kleiners gaan doen.” Richard ziet de toekomst als een kwestie van je doelen formuleren. “Dat doe je in het bedrijfsleven ook. Je hebt een target en daar ga je gewoon naartoe.”
 
De Eindejaarssessie 2013 is mede mogelijk gemaakt door het Haags Pop Centrum en Hilton The Hague.