FULL PAGE INTERVIEW AARDSCHOK MAGAZINE

Het lijkt erop of er de laatste tijd weer meer leuke Nederlandse rockbands opstaan. Eén daarvan is Rebelstar, dat onlangs z’n tweede album uitbracht. 
De hoogste tijd om zanger/gitarist Serge Naberman, gitarist Martijn Niggebrugge en bassist Toine van der Linden in de oefenruimte nader aan de tand te voelen.

Posted 23/02/2014
Source: AARDSCHOK MAGAZINE, # MAART 2014

De CD-presentatie van ‘II’ in Den Haag was een succes, de positieve recensies stromen binnen en Rebelstar heeft een professionele boeker in de arm genomen. De verwachtingen zijn hooggespannen en na een turbulente tijd met de nodige bezettingswisselingen na debuutalbum ‘Permanent Disaster’ zijn de puzzelstukjes eindelijk op hun plek gevallen. Naberman: “In het begin was Rebelstar een project van Martijn en mij, maar al snel bleek dat we het niet alleen konden. Eigenlijk kunnen we nu pas zeggen dat alles perfect is, maar daar zag het even niet naar uit. We waren redelijk op weg met de opnames voor de nieuwe plaat toen onze drummer opstapte en we op zoek konden naar een vervanger. Uiteindelijk heeft dat prima uitgepakt want met Toine en Richard hebben we nu de beste ritmesectie van Nederland. Van de vijf nummers die we al hadden opgenomen zijn de drumpartijen opnieuw gedaan en dat heeft ze alleen nog maar beter gemaakt.”

De mannen hebben allemaal ruime ervaring opgedaan in bands als Flyer, Martyr en Frozen Sun. Van der Linden: “Ik zag mezelf over tien jaar niet nog steeds in Martyr spelen, hoewel het geweldige gasten zijn en ik er een fijne tijd heb gehad. Ik wilde gewoon eens wat anders; lekkere ongecompliceerde muziek maken. Dat kan bij Rebelstar. Ik was al eens bij ze ingevallen, dus toen hun bassist vertrok was het gauw geregeld.”

Naberman: “Toine heeft zich ongegeneerd zelf aangemeld en daar zijn we blij mee. Zijn komst, en later ook die van Richard, heeft voor nieuw enthousiasme binnen de band gezorgd. Ik kende Richard al uit Flyer en wist wat hij kon. Hij is werkelijk een geweldige drummer en een enorme aanwinst. Wat mij betreft, maar ik denk dat ik namens iedereen spreek, is dit de ultieme bezetting en de samenwerking is perfect. We kunnen elkaar zonder problemen de waarheid zeggen met maar één doel: Rebelstar beter maken.”

Rebelstar maakt jarentachtig-partyrock in een modern jasje... Niggebrugge: “Op ‘II’ staat muziek die we zelf helemaal te gek vinden en ja, die komt uit de jaren tachtig, maar dan wel voorzien van een modern jasje. Het is de muziek waarmee we zijn opgegroeid en die we gaaf vinden: partyrock.”

Dé Nederlandse exponent van partyrock is Sleeze Beez. Niet geheel toevallig treffen we twee voormalig leden hiervan aan in “In It For The Money”. Naberman: “We hadden al het idee om gastmuzikanten te gebruiken en omdat we vonden dat “In It For The Money” het echte Sleeze Beez-gevoel had, kwam Toine met het idee om dan ook de mannen maar te vragen. Andrew Elt en Chriz van Jaarsveld waren gelijk enthousiast. We hadden voor meer nummers gasten kunnen vragen, maar we wilden dat het een echte bandplaat zou worden, dus van dat idee zijn we afgestapt. Misschien de volgende keer.”

Net als ‘Permanent Disaster’ is ook ‘II’ door Naberman en Niggebrugge opgenomen en gemixt. Niggebrugge: "Ik mocht erbij zijn en aanwijzingen geven, maar Serge heeft het meeste gedaan.”Naberman: “Het feit dat ik producer was, betekent niet dat de anderen geen zeggenschap hebben. Sommige nummers hebben ook verschillende versies gekend, zoals opener “Big, Bang, Boom”. We kwamen er niet uit en pas na de nodige veranderingen lukte het; een echt groepsgebeuren.”

‘II’ is net als ‘Permanent Disaster’ uitgebracht op het eigen Claim To Fame Records. Een bewuste keuze. Naberman: “Platen in eigen beheer uitbrengen is veel werk en je moet aan heel veel dingen denken, maar het levert ook meer op. Je hebt geen label dat je vertelt wat te doen, je weet waar je aan toe bent en je houdt het overzicht. Niemand kan Rebelstar zo goed verkopen als wijzelf. Je weet waar je het voor doet en in feite kun je vrij snel uit de kosten zijn, dus ik vind het prima zo.”

Dus voor Rebelstar geen stress? Naberman: “In het begin niet. We besloten om een datum te prikken voor de CD-presentatie om onszelf toch enige druk op te leggen. We hadden zeeën van tijd, dachten we. Maar dan nadert de datum en moet je nog zoveel doen en blijk je nog lang niet klaar te zijn. Dan begint de stress. Pas vlak voor de presentatie was alles af, dus volgende keer pakken we het toch maar anders aan. Misschien dat we de volgende keer ook wel met een buitenstaander als producer gaan werken, maar daar moeten we het nog over hebben.”

Ambities hebben de mannen van Rebelstar zeker en het klinkt als uit één mond: “De ambitie is vooral om zoveel mogelijk op te treden. Daar zijn we goed in. Een plaat opnemen is mooi, maar er gaat niets boven live spelen. En we zijn er helemaal klaar voor!”

Ron Willemsen


 

CD REVIEW AARDSCHOK MAGAZINE

Rebelstar houdt niet van moeilijk doen en noemt zijn tweede album simpelweg 'II'

Posted 29/01/2014
Source: AARDSCHOK MAGAZINE, # FEBRUARI 2014